Hvad er Læs & Lyt?

Læs & Lyt gør det muligt for bibliotekets brugere at låne og lytte til lydbøger og læse e-bøger direkte i Biblioteket-appen.

Biblioteket-appen giver på den måde brugeren samlet adgang til alle bibliotekets materialer - både de fysiske og de digitale.

Læs & Lyt bliver en del af pakken All-in-One. Læs mere her.

I perioden januar-marts 2024 bliver Læs & Lyt brugertestet i tre kommuner. Herefter kan funktionen slås til pr. kommune.

Onboarding og vejledning

Første gang brugeren benytter Læs & Lyt, bliver hun præsenteret for en vejledning i, hvordan man benytter funktionen.

Onboarding-uden-film

Klippekortet

Muligheden for at låne lydbøger og e-bøger kommunikeres med en klippekort-metafor. På denne måde kan digitale lån italesættes som et gratis tilbud til bibliotekets brugere samtidig med, at der eksisterer naturlige begrænsninger.

Brugeren har et givet antal klip hver måned, som hun kan bruge på at låne lydbøger og e-bøger. Materialer afleveres automatisk, når låneperioden ophører, og der frigives på samme tid et klip til klippekortet. Brugeren kan altid tilgå sine klippekort og se, hvad hun har til rådighed.

Lydbøger og e-bøger, der altid kan lånes, bruger 0 klip og tæller dermed ikke med i brugerens månedlige kvote.

låneside      klippekort-info

Reservér eller lån materialet

Brugerne finder materialer i Biblioteket-appen, nøjagtig som hun plejer, ved at søge eller gennemse inspirationshylder. Når brugeren finder en lydbog eller en e-bog, der vækker interesse, kan hun enten:

• låne den med det samme
  • eller reservere den, hvis der er kø til materialet.

Når brugeren vil reservere eller låne et materiale, møder hun et bekræftelses-flow med oplysninger om evt. forbrug af klip på hendes klippekort.

Efter at have lånt et materiale kan brugeren med det samme åbne sin lydbog eller e-bog og begynde at læse den i appens e-bogsafspiller eller lytte til den i lydbogsafspilleren.

reserver      lånklip      bekræft

Reserveringer

Brugerens reserveringer af lydbøger og e-bøger findes på siden "Reserveringer" sammen med de fysiske reserveringer.

• Materialer, der er klar til afhentning (fysiske materialer) eller klar til at blive lånt (digitale materialer), ligger øverst på siden.
  • Fysiske bøger, der kan afhentes, har status "Klar til afhentning".
  • Digitale materialer, der kan lånes, har status "Klar til lån".
  • Materialer, der endnu er ventetid på, har status "I kø" og en estimeret ventetid, hvis den er tilgængelig.

På denne måde er det altid tydeligt for brugeren, hvad hun kan gøre med de enkelte materialer.

reserveringsside

Lån

Brugerens lånte materialer findes på siden "Lån".

Her er de opdelt i to faner:

1) Fysiske: hvor kan brugeren se sine fysiske lån

2) Digitale: hvor brugeren kan se lånte lydbøger og e-bøger. Det er her, de kan åbnes i lydbogsafspiller eller e-bogslæser.

På lånesiden kan brugeren ligeledes følge med i, hvilke materialer der snart udløber.

låneside      digitalt-lån

Fortsæt hvor du slap

For at gøre det nemt for brugeren at tilgå de digitale materialer, som hun er i gang med, har vi indført hylden "Fortsæt hvor du slap" på appens forside. Her kan brugeren finde de materialer, hun sidst har haft åbnet, og fortsætte med lydbogen eller e-bogen blot ved at klikke "Læs" eller "Lyt" på materialet.

fortsæt-hylde

Lydbogsafspiller

Når en lydbog åbnes og afspilles, foregår det i appens lydbogsafspiller.
Her kan brugeren:

• starte og pause sin lydbog
  • "spole" 15 sekunder frem og tilbage i lydbogen
  • ændre i oplæsningens hastighed.
Hvis appen lukkes, mens man lytter til en lydbog, vil den fortsat afspille - og vises på mobilens låseskærm.

player

E-bogslæser

Når en e-bog åbnes, foregår det i appens e-bogslæser. Første gang en e-bog åbnes, bliver den downloadet til brugerens device. Herefter bliver bogen åbnet det sted, brugeren er kommet til.

Her kan brugeren:

• bladre frem og tilbage i e-bogen
  • finde og vælge andre kapitler
  • sætte bogmærker, som gemmes og hurtigt kan findes igen.
Brugeren har også et panel med indstillinger, hvor der er mulighed for at ændre i skærmens lysstyrke og baggrundsfarve og i skriftens størrelse og linjeafstand.

reader      indstillinger

Offline-adgang

Man kan høre lydbøger og læse e-bøger, mens brugerens device er i offline-tilstand, dvs. uden adgang til netværk eller wifi. For at se og afspille digitale materialer i offline-tilstand skal lydbogen eller e-bogen være downloadet til brugerens device. På lånets materialevisning, hvor bogen startes, kan man også downloade. Vær opmærksom på, at man kun kan downloade, mens der er netværksadgang. Det skal derfor være gjort på forhånd, inden devicet er offline.

Læs & Lyt til dit bibliotek?

Hvis du ønsker at høre mere om Læs & Lyt eller All-in-One til dit bibliotek, er du meget velkommen til at skrive til sales@redia.dk eller ringe på +45 70 20 11 30.