1. Forside
  2. Biblioteket-appen
  3. Tilkøbsfunktion: Lån & Aflever

Hvad er Lån & Aflever?

Lån & Aflever er en tilkøbsfunktion til Biblioteket-appen, som giver brugerne mulighed for at springe køen ved selvbetjeningsmaskinerne over og låne og aflevere materialer direkte på mobilen.

Det giver en større frihed og selvbestemmelse for den enkelte låner at kunne bruge sin egen mobil, og samtidig forstærker det oplevelsen af et digitalt og sammenhængende bibliotek.

Lån & Aflever er en del af pakken All-in-One. Læs mere her.

Med funktionen Lån & Aflever kan I vælge mellem blot at aktivere lånefunktionen, eller den udvidede version, hvor der også kan afleveres med telefonen.

Lånefunktionen i appen gør det nemt for jeres brugere at låne de materialer, de finder på hylderne eller henter på reserveringshylden. Dette lader sig gøre med NFC-teknologi, som sidder i de fleste smartphones. NFC-teknologi, eller "Near Field Communication", kendes fra f.eks. kontaktløse dankort.

Samme NFC-teknologi benyttes til afleveringsfunktionen i appen, sammen med bluetooth-beacons der sættes op I jeres afleveringsområde og tjekker at brugerne befinder sig på biblioteket, før de kan aflevere materialer. Afleveringsfunktionen kan I vælge til eller fra, baseret på jeres behov.

Med Lån & Aflever kan køen ved selvbetjeningsautomaterne derfor indskrænkes, og I undgår måske en ekstra automat. Med funktionerne kan I tilbyde jeres brugere en simpel og effektiv låne- og afleveringsproces, imens brugeren befinder sig på biblioteket. I kan således begrænse kontaktpunkterne på jeres bibliotek, når brugeren benytter sin egen telefon i stedet for de fælles selvbetjeningsautomater.

OBS: Lån & Aflever erstatter ikke bibliotekets øvrige selvbetjeningsløsninger, da det ikke er muligt at låne materialer med flere tags via mobilen. Læs mere i afsnittet “flere tags” i denne artikel.

Tilgængelig og brugervenlig

Funktionen kommer til at ligge i bundmenuen, så den er let tilgængelig og synlig for jeres brugere.

Brugeren kan anvende sin egen smartphone, både Android og iOS. Der er dog visse minimumskrav til mobilenhederne:

iOS minimumskrav

• iPhone 7 eller nyere
  • iOS 13 eller nyere
  • Funktionen kan ikke bruges på iPads, da de ikke understøtter NFC

Android minimumskrav

• De fleste Android-devices understøtter NFC
  • Alle Android-versioner

Onboarding og vejledning

Første gang, brugeren benytter Lån & Aflever, får hun en vejledning i appen. Har brugeren behov for mere information, kan hun trykke på “Læs mere om Lån & Aflever", hvor hun bliver ledt videre til en vejledning. Brugeren får også en vejledning i selve låne- eller afleveringsflowet i en instruktionsvideo.

Onboarding-l_a.png      la_n-og-aflever-split-sk_rm.png

Flow for Lån & Aflever

Selve processen for både at låne og aflevere er simpel, og brugeren guides igennem funktionens trin.

1. Brugeren åbner Lån & Aflever i Biblioteket-appen.
  2. Brugeren vælger om hun vil låne eller aflevere.
  3. Brugeren præsenteres for en vejledende video.
  4. Brugeren scanner materialet.
  5. Brugeren får en liste over de lånte eller afleverede materialer.

Videoinstruktionen er detaljeret, så brugeren tydeligt kan se, hvordan hun skal bruge sin telefon til at scanne materialet.

Lån

Når brugeren låner materialer på biblioteket, kan hun med Lån & Aflever finde og scanne bøgerne direkte fra bibliotekets hylder eller reserveringshylden.

Materialets alarm bliver deaktiveret, når lånet er registreret i appen. Hvis alarmen ikke når at blive deaktiveret, vil appen gøre tydelig opmærksom på dette og vejlede brugeren til at scanne igen.

Funktionen sikrer altså, at ingen brugere går i alarmen, når de forlader biblioteket, så længe de har orienteret sig korrekt i Biblioteket-appen.

alarm-fejl.png      Alarm.png      Alarm-fra.png

Når brugeren scanner sine lån, får hun løbende bekræftelse på listen over lån. Her kan hun både fortsætte med at scanne og låne - eller afslutte når hun er færdig.

La_nt_-liste.png      Godkendt-la_n.png

Aflever

Når brugeren skal aflevere materialer med Biblioteket-appen, er det vigtigt, at hun befinder sig på biblioteket, i afleveringsområdet, hvor materialerne kan sorteres og placeres korrekt.

Derfor verificerer appen at brugeren A) er på det rigtige biblioteket og B) at brugeren befinder sig i afleveringsområdet. Dette løses med et beacon der via Bluetooth-teknologi registrerer at brugeren er i området.

Når brugeren åbner "Aflever" på biblioteket, vil hendes mobil begynde at lede efter Bluetooth-signalet fra beacon'et og vil guide hende mod området. I afleveringsområdet vil det være tydeligt markeret, at man kan aflevere med Biblioteket-appen.

Bluetooth-beacon og informationsmateriale til afleveringsområdet følger med i købet af afleveringsfunktionen.

OBS! Afleveringsfunktionen skal tilvælges ved køb af Lån & Aflever

Pa_-bib.png      Forts_t.png      Her.png

Når brugeren befinder sig det korrekte sted, vil hun få en bekræftelse på, at hun kan begynde at scanne for at aflevere.

Brugeren scanner og afleverer sine materialer ét ad gangen. Hun ser sorteringsinstruktion i appen, så hun kan placere materialerne på de korrekte hylder eller vogne.

Når brugeren scanner sine materialer til aflevering, får hun løbende bekræftelse på listen over afleveringer. Her kan hun både fortsætte med at scanne og aflevere - eller afslutte når hun er færdig.

afleveret-liste.png      aflevering-godkendt.png

Vær opmærksom på, at alarmen ikke nødvendigvis aktiveres, når materialer afleveres med appen. Brugeren vil få bekræftelse på afleveringen, uanset om alarmen aktiveres eller ej. Dette valg er taget for at gøre brugeroplevelsen så gnidningsfri som muligt, baseret på undersøgelsesresultater der viser, at materialernes alarm alligevel bliver aktiveret undervejs i processen tilbage på hylden.

Tilladelser

For at brugeren kan aflevere med appen, skal hun have tilladt deling af lokalitet, og have aktiveret Bluetooth. Uden disse tilladelser vil beacon-teknologien ikke kunne lokalisere brugeren.

Hvis brugeren mangler at slå en tilladelse til, vil hun få en notifikation herom samt direkte link til indstillingerne, hvor hun kan aktivere Lokalitet og Bluetooth.

Forbindelse

Hvis en bruger er på biblioteket og er i færd med at aflevere materialer, men kommer til at bevæge sig ud af afleveringsområdet, vil hun få besked om, at hun skal gå tættere på, for at fortsætte med at aflevere. Når appen registrerer, at brugeren er tilbage i området, kan hun fortsætte, hvor hun slap.

Hvis en bruger befinder sig korrekt i afleveringsområdet og har slået Lokalitet og Bluetooth til, men alligevel ikke kan oprette forbindelse til beacon'et, vil hun få vist en vejledende tekst. Denne meddelelse vil typisk optræde i tilfælde af tekniske problemer med forbindelsen. Derfor ser brugeren information om at benytte en afleveringsautomat eller kontakte personalet for at få hjælp til at aflevere.

Hov.png      Forbindelse.png

En bruger, der forsøger at oprette forbindelse for at aflevere, uden at være på biblioteket, vil få vist information om, at hun skal befinde sig på biblioteket for at benytte funktionen. Det er ligeledes vigtigt at informere brugeren, hvis hun er på et bibliotek der ikke har installeret funktionen, i en kommune der ellers har Lån & Aflever. Dette vises også i appen.

ikke-pa_-bib.png      ingen-l-a.png

Vær opmærksom på materialer med flere tags

Flere tags

Materialer med flere tags f.eks CD'er og DVD'er kan fejle ved udlån via appen. Dette skyldes, at telefonens antenne ikke er stærk nok til at scanne alle tags på én gang. Forsøger brugeren at scanne et materiale med flere tags, og oplever fejl, vil brugeren blive informeret om, at hun i stedet kan benytte en selvbetjeningsautomat.

Her kan I finde og downloade en video som I kan bruge til at promovere Lån & Aflever til jeres borgere. Den kan f.eks. lægges på jeres hjemmeside eller digitale skærme.

Lån & Aflever til dit bibliotek?

Hvis du ønsker at høre mere om Lån & Aflever eller All-in-One pakken til dit bibliotek, er du meget velkommen til at skrive til sales@redia.dk eller ringe på +45 70 20 11 30.

Opsætning af Lån & Aflever

Her kan du læse om opsætning af Lån & Aflever til dit bibliotek.

Lån videre med Lån & Aflever

Vidste du at brugerne, via Lån & Aflever, også kan låne bibliotekets materialer direkte fra hinanden? Læs mere om Lån videre - herunder hvordan viderelån fungerer, og hvad I kan styre som bibliotek.